søndag 13. april 2008

"Mine faderitter" 1

Å lage en Art Journal høres kanskje både skremmende og ambisiøst ut. Men, det trenger det ikke å være. En Art Journal skal være et sted hvor du kan leke, eksperimentere og finne ulike måter å uttrykke deg på. Det er et sted hvor du kan sette ord, bilder og farger på tanker, følelser og opplevelser, eller et sted hvor du pusher dine egne grenser i forhold til utprøving av nye teknikker, stilarter, farger og materialer. Eller en salig blanding av begge deler.

En Art Journal kan følge et bestemt tema, for eksempel en ”BOM - boken om meg”, en bok om drømmer, om farger. Du kan bruke den som dagbok og fange opp noe fra hver dag som du visualiserer i Art Journalen. Det kan være en ren teknikkutprøvings-journal. Eller en salig blanding av det meste.

Navnet ”Art Journal” kan i seg selv skremme vettet av de fleste. Betyr ”Art” at det jeg lager må være kunst? Nei, selvfølgelig ikke! Eller, jo! Hvis vi nå med én gang kan kaste den begrensende norske betydningen/tolkningen av begrepet art/kunst langt pokker i vold, så er mye gjort! La oss heller adoptere den amerikanske tolkningen, hvor ”art” er noe man skaper. Enkelt og greit. Og skaper du noe, er du en ”artist”. Og er det noe vi faktisk gjør, så er det å skape. Ergo, vi skaper. Og skaper vi, kalles det kunst. Og skaper vi kunst, kalles vi kunstnere. Så, da betyr det at vi glatt kan forholde oss til første del av begrepet ”Art Journal”. Enige?

Ordet ”Journal” vil jeg tro vi har ganske forskjellig forhold til, men de fleste av oss vil kanskje si at en journal er noe skrevet noe. En slags rapport. Det handler i alle fall om ord. Eller, gjør det nødvendigvis det? Hva hvis vi bruker sitatet: ”Et bilde kan si mer enn tusen ord.”? Og hva med farger? Symboler? Kanskje passer det bedre å si det slik at ordet journal har med en eller annen form for dokumentasjon å gjøre? Vi trenger ikke være verken journalister eller ha en skjult forfatter i magen for å lage en Art Journal. Vi trenger ikke nødvendigvis ha noe som helst å si heller. Kanskje sier en knall rød side mer enn nok?

En Art Journal høres grådig ambisiøst ut, ikke sant? Og hvis vi søker litt rundt omkring på nettet, finner vi ofte bilder av svære stabler med tykke Art Journaler. Spooky til tusen! Men hvem har sagt at en Art Journal nødvendigvis må være en stor og tykk bok? Kan det ikke like gjerne være en nøkkelring med 10 små tags på? Eller en eske med dekorerte kort fra en kortstokk i? Eller en tynn notatblokk? Ei hjemmesnekra lita bok med akvarellpapir?

Nei, nok prat! For å vise at å lage din egen Art Journal ikke trenger være verken skremmende eller ambisiøst, vil jeg veldig gjerne ha deg med på en bitteliten utfordring. Den starter i dag og varer frem til neste søndag. Og den tar utgangspunktet i noe vi alle har et forhold til – nemlig hobbyen vår, så det skal ikke være vanskelig å finne noe å lage.

Jeg har valgt å kalle Art Journalen for ”Mine faderitter” (ok, ordet ’faderitter’ er litt internt, så kall den gjerne for det riktige ordet ’favoritter’…). Hver dag denne uka kommer jeg til å gi deg et tema/ord som jeg håper du vil lage en side om. Eller, hvem har sagt det skal bli en side? J For å gjøre det enda litt mindre skremmende og ambisiøst, kan vi lage en tag eller en ATC (6,4 x 8,9 cm), som vi hekter sammen med en bokring eller pyntebånd når utfordringen er ferdig.

Høres dette overkommelig ut? Klar for første utfordring?

...

Først av alt er det kjekt om dere bestemmer dere for hvilket format dere vil AJ skal ha. Jeg kommer til å gi dere totalt 7 utfordringer + forside, så da vet dere omfanget. Og - jeg velger helt bevisst å ikke starte med forsiden. Den lager vi helt til slutt...

Utfordring 1:
Min favoritt-farge
- ta utgangspunkt i favorittfargen din og lag en side/tag/ATC

Ekstrautfordring:
- bruk utklipp fra blader

...

Da gleder jeg meg til å se hva dere lager! Legg gjerne igjen en kommentar her, med link til blogg/hjemmeside/webshotmappe.

Kos dere!

Åshild

10 kommentarer:

Åshild Ruud sa...

Her er min side:
http://aashildreise.blogspot.com/2008/04/art-journal-blogg.html

Klem fra Åshild

Berit sa...

Hipp hipp hipp HURRA!!!
For den kreative damen bak dette her!
Akkurat nå har jeg et lite problem - TID - men jeg kommer sterkere tilbake!

KLEM

Wenche sa...

Kult! Dette skal jeg prøve å være med på! Må bare litte i tenkeboksen først.... hmm......

Marthe sa...

Åh kul ide, jeg er helt med på denne Åshild! Selv om det kommer til å bli litt tidsdelay på dette... jeg har egentlig ikke tid heller, men shit au:)
Bra initiativ!!

elsi sa...

Her er min første tag :) http://elsi67.blogspot.com/search/label/art%20journal

Takk vennen, for at du drar meg ut av "boksen" min *klem*

Dette var morro og jeg venter spent på neste utfordring!

Klem, elsi

Gunn (Merete) sa...

Denne kommer jeg til å prøve meg på. Etter en lang dag i Tromsø og litt tekno idiot hos eldste sønn for å prøve å koble opp noe trådløst( som ikke funka- kommer sterkere tilbake) er jeg endelig kommet hjem. Hiver i meg litt mat og rett til pc- er man hekta så er man hekta.
Prøver å få dette ArtJournal opplegget inn med teskjeer og har allerede leita fram en trekkspillbok som jeg har lyst å bruke til min journal. Den har muligheter for flere enn 7 sider, men de kan komme seienere.
Yndlingsfargen min har jeg også brukt bussturen til å finne ut om den virkelig er rosa... og ja, jeg er inne i en rosa periode. Min siste rosa periode var på begynnelsen av åttitallet.Så hva skjer...?
Synes dette er en superherlig utfordring og takker for den.

Wenche sa...

Her er mitt bidrag til utfordring nr 1

Trykk her!

Ditte sa...

Dette skal jeg være med på :-D Må bare komme meg hjem fra jobb først... Har vært innom bloggen din og snoket litt på AJ for noen uker siden. For en fantastisk følelse det er når brikkene på en måte faller på plass og ord, farger, tanker og føleser kommer etter. Ha en fin dag!

Ditte sa...

Hei igjen :-)Her er linken til bloggen min hvor jeg har lagt ut den første favoritten http://dittesverden.blogspot.com

Sosa sa...

Wow, dette ser spennende ut! Høres ut til å være helt i min gate dette. Og etter å ha sett "boka" di i levende live på siste Hamar-treff, skjønner jeg jo nå hva den EGENTLIG er :D
Jeg mangler også TID, men det gjør vel ingen ting, for dette er vel ikke tidsbegrenset?